Четирима малки пациента се лекуват от коклюш в Инфекциозна клиника в

...
Четирима малки пациента се лекуват от коклюш в Инфекциозна клиника в
Коментари Харесай

Случаите на коклюш в Пловдив се увеличават

Четирима дребни пациента се лекуват от коклюш в Инфекциозна клиника в Пловдив, като последният случай е от през днешния ден.

„ Другите три случая са от предходната седмица, като едното от децата е на три месеца, а другите  са на възраст до 2-3 години. Всички са от Пловдив и в приемливо положение “, заяви за „ Марица “ доцент Иван Балтаджиев от Клиниката. Децата на лекуване са поради тежките пристъпи на т. нар магарешка кашлица. 

„ В началото кашлицата е като при елементарна простуда, само че след 7-8 дни стартира като залп от  кашлечни пристъпи с паузи. При тях децата посиняват и даже могат да спрат да дишат за малко и това постанова да са под лекарско наблюдаване “, прецизира доцент Балтаджиев. Той добавя, че са доста  болните, които са минали през кабинета на Инфекциозна клиника, само че те са на домашно лекуване. 

Последната информация от РЗИ-Пловдив, е че случаите на инфектирани са се нараснали за последните два дни. 

„ Пет са новите  проби, потвърдени с ПСР – тест за коклюш, с което инфектираните стават 21 “, заяви доктор Таня Учорджиева – шеф на отдел „ Противоепидемичен надзор “ в РЗИ-Пловдив. 

Момиче на 11 години от пловдивското учебно заведение „ Константин Кирил Философ “ е едно от инфектираните деца, само че класът няма да се карантинира защото то не е посещавало образователните занимания от 19-ти април и карантината е изтекла. Другото дете е на 10 години от НУ „ Климент Охридски “, което последно е било на учебно заведение на 26-ти април и класът ще е подложен под карантина за няколко дни след празниците. Другият случай е на майката на инфектираното 15-годишно дете от Карлово, която е решила да си направи тест без да има недоволства, само че той се оказал позитивен. Жената е на 53 години и е била без недоволства, само че си е направила теста поради болното си дете. 

Положителен се оказал и пробата на мъж на 33 години от Пловдив, който страда от алергия всяка година по това време. Той също е без съществени недоволства.

Хоспитализираното в Инфекциозна клиника през днешния ден дете е на 4 години. То е без сложени ваксини и на родителите незабавно са наложени наказания от РЗИ.

„ На родители отказали имунизации се прави акт, в случай че не слагат на детето си наложителната ваксина. В този случай те са подписали отвод от имунизация при персоналния доктор, който попълня амбулаторен лист, че детето е крепко, само че родителите са отказали да го имунизират “, посочи доктор Учорджиева. Тя добави, че към момента се чакат напътствията от здравното министерство за бременните дами и измененията в Наредба 15 за имунизациите, съобщи марица.бг.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР